Na bazie rozmaitych książek kucharskich pokusiłam się o
zrobienie małego zestawienia jakie można dobrać przyprawy, zioła i inne dodatki
smakowe do konkretnego rodzaju mięsa. I tak:
a) mięso wołowe:
chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir,
jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn,
szczypiorek, trybula, tymianek
b) wieprzowina:
bylica pospolita, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, pietruszka,
rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
c) kurczak:
bazylia, bylica pospolita, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki,
koperek, liść laurowy, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, seler, trybula,
tymianek, ziele angielskie
d) gulasz:
biedrzeniec, chrzan, curry, cytryna, estragon, gorczyca, goździki, imbir,
kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, pietruszka,
rozmaryn, trybula, tymianek
e) mielone: biedrzeniec,
curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, pietruszka,
rozmaryn, seler, szałwia, trybula, tymianek, ziele angielskie
Cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz