wtorek, 27 sierpnia 2013

Czym przyprawiać różne rodzaje mięsa


Na bazie rozmaitych książek kucharskich pokusiłam się o zrobienie małego zestawienia jakie można dobrać przyprawy, zioła i inne dodatki smakowe do konkretnego rodzaju mięsa. I tak:

a) mięso wołowe: chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek

b) wieprzowina: bylica pospolita, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie

c) kurczak: bazylia, bylica pospolita, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki, koperek, liść laurowy, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, seler, trybula, tymianek, ziele angielskie

d) gulasz: biedrzeniec, chrzan, curry, cytryna, estragon, gorczyca, goździki, imbir, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek

e) mielone: biedrzeniec, curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, seler, szałwia, trybula, tymianek, ziele angielskie

Cdn.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz